2021. április 27., kedd

The Curious Case of Benjamin Button - Benjamin Button különös élete (2008)

"Szinte mindig egyedül vagy... ha más vagy, mint a többiek, egyedül maradsz... Elárulok neked egy titkot: a kövérek, a soványak, a magasak vagy a fehérek, ők is ugyanúgy egyedül vannak. Csak ők nagyon félnek tőle."

Évek óta szerettem volna megnézni a Benjamin Button különös életét, mert annak idején lemaradtam róla. Idén viszont már nem akartam tovább halasztani, mert az utóbbi hónapokban sokszor szembejött velem valamilyen formában ez a film, úgyhogy most érkezett el az idő a pótlásra.

Nem mindennapi életet él Benjamin. Nyolcvan esztendősen született, az idő múlásával pedig egyre fiatalabb lesz. 1918-ban látja meg a napvilágot New Orleansban, az első világháború bejezésének pillanatában. Hosszú és különleges élete egészen a 21. századig tart. A világ számos helyén megfordul, miközben beleszeret Daisybe, akivel az egyre növekvő korkülönbség miatt csak néhány évet tölthet. 

Nos, a film alapját képező F.Scott Fitzgerald regényt nem olvastam, így csak a film megnézése után derült ki számomra, hogy a filmben jó pár dolgot megváltoztattak. Ettől függetlenül a film nagyon tetszett és a 166 perces terjedelme ellenére végig lekötött. Már maga az alapötlet is tetszett, hiszen nem szokványos az, hogy valaki "visszafelé" öregszik. És bár elsőre jónak tűnik a dolog, a film számos ponton rávilágít arra, hogy ezt bizony megsínyli az ember.  

Az eseményeket egyébként Benjamin naplójából tudjuk, amit az idős Daisy lánya olvas fel. Az öregedéssel/fiatalodással járó történéseknek főleg az érzelmi oldalát mutatja a film, a testi változásokról csak elvétve esik szó. Benjamin élete egyébként végig meseszerűnek tűnik, bár ebben a véletleneknek is nagy szerepe van. Apja ugyan a születése napján lemond róla, így Benjamin egy öregek otthonában nő fel, egész életében szerető közeg veszi körül. A nagyobb konfliktusok elkerülik, a karrierje is szépen ível felfelé, élete végefelé azonban egyre többször kerül szóba a magány és azok a változások, amiket Daisynek kellene megtapasztalnia, ha együtt maradnak. Talán ezért is annyira megindító a film zárása. 

A színészgárda parádés, Brad Pitt és Cate Blanchett alakítása elsőrangú és a mellékszereplőkre sem lehet panasz. A sminket és a zenét szintén dicséret illeti, nagyon sok jelenet megmaradt bennem a film megnézése után. Közel jár a film a tökéleteshez, ha néhány jelenetet érzelmileg egy kicsit jobban kidolgoztak volna, akkor habozás nélkül megadnám a tíz pontot.

Értékelés: 9/10

1 megjegyzés: