2011. október 28., péntek

Community - 2. évad

Az első évadhoz hasonlóan a Community 2. évadát is darálva sikerült megnéznem. A hullámzó első évad után a 2. már sokkal kidolgozottabb.

Az előző évadban még csak ízelőt kaptunk a karakterekből, most viszont már szépen ki tudták bontani őket. A tavaly még vezéregyéniség Jeff elvesztette "kimagasló" szerepét és az évad végére a társait is sikerül megkedvelnie. A többi szereplő (részben Jeffnek köszönhetően) sokkal nagyobb teret kaptak és sokat változtak az előző évadhoz képest. Annie és Britta érzelmi kirohanásai megfogyatkoztak, Troy szerethetőbb lett, Abed mondataiban még több lett a filmes utalás, Shirley ki akar békülni a férjével, Pierce pedig el akar szakadni a csoporttól, de minden alkalommal bebizonyosodik, hogy ugyanúgy szüksége van a csoportra, mint a csoportnak ő rá. A legszembetűnőbb változás azonban az, hogy Senior Changet már nem tanárként, hanem diákként látjuk viszont, aki folyamatosan azért küzd, hogy bekerülhessen Jeffék tanulócsoportjába. Spanyol órák helyett ezúttal az Antropológia lesz középpontban.


A filmes utalások és (pop)kulturális kitekintések sokat dobtak a sorozaton, mint ahogy Pierce gyógyszerfüggősége is sok humorral szolgáltatott. Cseppet sem volt unalmas az évad (bár volt néhány epizód, ami nem sikerült túl jól), minden epizódban volt valami egyedi: a 3. epizódban a háttérben zajló Abed-kisfilm, később az Apollo 13 előtti tisztelgés, Annie tollának keresése, a Halloweenes rész vagy a Dungeons & Dragonsos. Az évadot pedig egyértelműen a dupla paintballos finálé koronázta meg. Bónuszként még a Lostból ismert Josh Holloway is tiszteletét tette a sorozatban.


Negatívumként Shirley és Chang karakterét lehet felhozni. Egyrészt elég különleges helyzetbe kerültek az évad során, másrészt mindkét szereplőnek volt olyan jelenete, ahol soknak éreztem őket. Ettől függetlenül rendben volt az évad, a Community biztos helyet foglal el a kötelező néznivalók között.

Értékelés: 8.5/10

2011. október 21., péntek

Melissa & Joey - 1. évad

Még a 2010/2011-es évadban indult a sitcom, de csak a múlt hónapban ért véget. Az első két epizód 2 millió feletti nézőszámmal büszkélkedhetett, ami mostanra a felére apadt, de még ez is jónak mondható az ABC Familyn. A 18 epizódos 2. évad 2012 nyarán érkezik.


Melissa "Mel" Burke politikusnő, akinek egyik napról a másikra a nyakába szakad két kamasz gyerek. A tinik anyja Mel nővére, aki börtönbe kerül, az apjukat pedig üldözi a rendőrség, miután az lelépett a cége pénzével. Mel tehát kénytelen magára venni a felelősségteljes nagynéni szerepét, mivel ő lesz Lennox és Ryder gyámja. A munka mellett azonban erre nincs sok ideje, ezért felvesz egy dadust (Joey "Joe" Longo) a gyerekek mellé, így a randizásra is marad ideje...
A sors fintora, hogy Joe annál a cégnél volt bróker, aminek Mel sógora volt a tulaja. Joe elveszti az otthonát, a feleségét, az imádott Porschéját, ezért elvállalja a gyerekek (és Melissa) nevelését. Ő lesz a dadus, a házvezető, vagyis 'a férfi' a házban.


Már maga az alaphelyzet is sok humorforrást kínál, de valójában a szereplők viszik el a hátukon a sorozatot. Az első pillanattól fogva látszik rajtuk, hogy élvezik a szerepüket és remek köztük az összhang. És ez nem csak a két felnőttre igaz. Az embernek olyan érzése van, mintha a színészek ezer éve ismernék egymást. A poénok nagy része kiszámítható ugyan és a megvalósítás is inkább a 90-es évekre emlékeztető, mégis szórakoztató a végeredmény.


Az első 12 rész egyenletes színvonalú, tele van pörgő dialógusokkal, poénos szituációkkal és jó ötletekkel. A folytatásról sajnos már nem mondható el ugyanez. Voltak ugyan kiemelkedően jó részek, de voltak olyanok is, aminél érezhető volt, hogy csak az évadot akarják kitölteni velük. A fináléra viszont nagyon odatették magukat a készítők, a sorozat egyik legjobb epizódját sikerült összehozniuk. Mel és Joe a kezdeti civakodásból szép lassan megtalálják a közös hangot. Pont annyi marad köztük a távolság, amennyitől működőképes lesz a sorozat: nem lesz szerelmes érzelmektől túláradó, de nagyon távolságtartó sem a viszonyuk.


És hogy milyen volt fordítani az első évadot? A hullámzó minőség ellenére is élvezetes. A gyors párbeszédek ugyan jó párszor fejtörést okoztak (a tömörítés miatt), de szép számmal akadtak olyan jelenetek, amiket alig bírtam lefordítani a nevetéstől. Legjobban talán a táncos (1x08), a popkulttal teletűzdelt Halloweenes (1x11) és a japános (1x15) epizódokat szerettem feliratozni.

Érdekességek:
- a sorozat címe a főszereplő színészek, Melissa Joan Hart és Joseph Lawrence nevéből ered.
- a két főszereplő 4 éves kora óta ismeri egymást.
- a főcím Joey Lawrence előadásában hallható.
- a sorozat előtt mindketten játszottak az ABC Family saját gyártású filmjében, ami a My fake fiance címet viseli. A sorozatban utalnak is erre a filmre (1x16).
- Melissa Joan Hartot legtöbben a Clarissa és a Sabrina, a tiniboszorkány című sorozatokból ismerik. A Sabrinára szintén találunk utalást a sorozatban (1x11).

Értékelés: 6.5/10 - Ha önmagában nézem, akkor a 8/10 is kijárna neki, de a most futó komédiák között sok olyan van, ami klasszisokkal jobb, mint a Melissa & Joey.